Overgang

De overgang begint al jaren vóór de laatste menstruatie. Door de daling van de geslachtshormonen ontstaat er een tijdelijke disbalans. Deze kan allerlei klachten veroorzaken.

20 % van de vrouwen heeft weinig last van de hormonen, de rest matig tot ernstig. Tijdens de overgang hebben veel vrouwen last van klachten zoals opvliegers, nachtzweten, slaapproblemen, gewichtstoename, gewrichtspijn, hartkloppingen, somberheid en stemmingswisselingen.

Hoeveel je last hebt van je overgangsklachten hangt samen met je genetische aanleg, je voeding, je levensstijl en je fysieke en mentale toestand.

Juist omdat de overgang een moeilijke periode is, blijft het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Acceptatie is een belangrijke eerste stap. Vergeet niet dat je goed voor je lichaam en algehele gezondheid zorgt. In een zwaardere periode is het nog belangrijker dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt en zorgt voor goede voeding

Het toepassen van voetreflextherapie blijkt heel effectief te zijn bij deze klachten met veel verbetering als resultaat. Over het algemeen zijn 5-8 behandelingen voldoende om de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Soms kunnen de klachten iets verergeren na het behandelen maar dit hersteld zich meestal snel met verbetering als gevolg.

 

Aanrader om te lezen:

Oomen Stroomt over.
Een mooi boek vol humor en herkenning!